Hoe kan het nou dat goed paardrijden zoveel moeilijker blijkt wanneer je slecht in je vel zit, of wanneer je van te voren al verwacht dat iets niet gaat lukken?
Onbewuste communicatie
Het antwoord is simpel: in veel gevallen heeft het niet alleen maar te maken met de manier waarop jij je hulpen geeft, maar met je onderbewustzijn, met de manier waarop jij onbewust met je paard communiceert. Je lichaamshouding, spierspanning, en ademhaling hebben daar allemaal invloed op. Maar ook je gedachten, je humeur en zelfs je onderbuikgevoel dragen bij aan de manier waarop jij overkomt bij je paard.
En door je bewust te worden van deze onbewuste handelingen, houdingen en gedachten, kun je er uiteindelijk ook invloed op uitoefenen. Het zal wat oefening kosten, maar oefening baart kunst, ook op het gebied van onbewuste communicatie.
‘Gewone’ dressuurinstructie met nadruk op mindset
In mijn dressuur- en longeerlessen besteed ik, naast de klassieke instructie, veel aandacht aan de onbewuste communicatie die er tussen jou en je paard of pony bestaat. Ik maak je bewust van wat je onbewust doet, uitstraalt en/of aangeeft.
Het wordt niet vaag, ik geef namelijk ‘gewoon’ dressuurinstructie. Maar je zult merken dat je je gaandeweg meer bewust wordt van je gedachten en gevoel tijdens het rijden. En zodra je je er bewust van bent, kun je deze mindset sturen. Je raakt dan in gesprek met je paard. En juist bij dat proces ga ik je helpen.
Kort samengevat: ik geef gewone dressuur- en longeerinstructie, maar dan wel met veel aandacht voor het rijden en longeren vanuit een bepaalde mindset, zodat ook jij met je paard of pony in de juiste flow komt!
Voor wie?
Met hart en ziel en vanuit mijn intuïtie, zo geef ik les. En áltijd staat het welzijn van het paard voorop.
Je niveau? Van de enthousiaste, leergierige beginner tot de fanatieke, resultaatgerichte wedstrijdruiter (B- t/m Lichte Tour-niveau). Springruiters of ruiters vanuit een andere discipline zijn uiteraard ook welkom! Dressuur is immers ook de basis van een fijn gereden parcours of een ontspannen buitenrit.
Wil je meer achtergrondinformatie over het hoe en waarom van mijn manier van instructie geven?
Lees dan over het ‘nieuwe rijden'.